Keresés...

Rólunk

A Baba-Mama Sziget hív és vár minden olyan édesanyát, aki fontosnak érzi, hogy gyermeke minél sokoldalúbb fejlesztést kapjon. Szükséges felismerni annak jelentőségét, hogy minden kisgyermek az anyanyelvén hallhassa élete első, hozzá intézett mondatait, az anyanyelvén énekeljenek vagy mondókázzanak vele.

A gyermekekkel eltöltött hasznos idő nagy jelentőséggel bír a beszédfejlődés során, illetve a mozgásfejlődésben. A gügyögést, mint kommunikációs formát kívánatos felcserélni a tiszta, érthető beszédre, hiszen a gyermekek már egészen kiskoruktól kezdve a szülőt akarják, próbálják utánozni, és később pontosan az ő képmására tanulnak meg majd beszélni is.

A gügyögés elhagyásával számtalan rossz beidegződés megelőzhető, ami leredukálja a későbbi beszédfejlesztés szükségességét.

A simogató, lovagoltató, csiklandozó játékok nagyban hozzájárulnak a testtudat fejlesztéséhez. A kisbaba az anyaméhből kibújva egy testként gondol saját, és édesanyja testére. A testrészei megnevezése, simogatása segít neki elszakadni ettől a téves gondolattól.

Az ölbéli játékok a szülő-gyermek közelséget hivatottak imitálni, a kisgyermeknek nagy szüksége van ugyanis a szülei szerető karjaira, hiszen ebben az életkorban tőlük tudja a lefogékonyabban elsajátítani a mozdulatokat, szavakat, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a szülő minél több időt töltsön gyermekével.

A csiklandozás, lovagoltatás, dünnyögés és dúdolás hiábavaló tevékenységnek tűnnek, valójában azonban ezek az érzelmi nevelés legfontosabb tényezői

Az első fél évben az anyuka és a baba egymást ajándékozzák meg önfeledt pillanatokkal, ám kis lépésekkel fél éves kortól hasznos közösségbe vinni a gyermeket, ami jó lehetőséget biztosít az anyukának is a kimozdulásra – írja Fálmon Erika szociálpedagógus.

A heti egyszeri 40 perces alkalom keretében, csak a kisbabákra figyelve, lehetőség adódik a szülő-gyermek kapcsolat elmélyítésére. A foglalkozásokon az ölbéli, két személyes játékok nem feltétlenül kötelező jellegűek, mivel ebben az életkorban szó sincs kitartó figyelemről a gyermekek részéről. A gyermekek egymás társaságában cseperedve, és játszva megtapasztalják a közösséghez tartozás élményét, amiből később szoros barátságok is kialakulhatnak. Az önfeledt játék – ahogyan azt számos szociálpedagógus, és szakember megerősítette – nagyban hozzájárul az egészséges szellemi fejlődéshez, illetve maga a közösségi lét megtapasztalása egyszerűbbé teszi a gyermekek számára a későbbi integrációt az óvodába, iskolába.

Közösségben

A megszokott alkalmak mellett a Baba-Mama Sziget számos közös, családi programot is szervez az év folyamán, ilyenek például az anyák napja, és a gyermeknap. Mivel az apukákkal teljes a családi egység, márciusban a Baba-Mama Sziget közös alkalmat tart, amire szeretettel várják az édesapákat is.

Szeretettel várjuk az édesanyákat csütörtökönként 10 órától a Máramarosszigeti Borromeo Szent Károly Plébániára, ahol a közös mondókázással és énekléssel hozzájárulhatunk gyermekeink testi-, szellemi- és lelki fejlődéséhez.