Keresés...

alkalom vélemény

Gondolatok a beszédfejlődésről, avagy a baba-mama klub jelentősége

Egy kisgyermek életének első évében megannyi változáson megy keresztül, talán nagyobb változáson, mint ugyanennyi idő alatt életében bármikor. A kisbaba megszületik az anyaméhből, majd az első levegővételével felsír, hangot ad: megérkeztem. Az ezt követő hónapokban minden édesanya természetes ösztönénél fogva gügyög, beszélget babájával.

Az édesanyák nyelvtanárok, hiszen rajtuk múlik, milyen választékosan és helyesen beszél majd gyermekük. A helyes beszédfejlődés érdekében elengedhetetlen azonban, hogy már az első hónapokban „anya-nyelven” szóljanak a csecsemőkhöz, hiszen ez alapozza meg későbbi beszédfejlődését, közösségbe való beilleszkedését.

A kisbabával való találkozáskor, az ember – természetéből adódóan – az alábbi módokon reagálhat: széles mosollyal, ami egyből kiül mindenki arcára, valamint a selypítve, babás beszéddel, ahogy megszólítja a gyermeket. Ez utóbbit, bármilyen jószándék is vezérel, érdemes elkerülnie mindenkinek, aki nem szeretné, hogy gyermekével szakember foglalkozzon az óvodás évei végén!

A dajkanyelv fontos állomása a gyermekek beszédfejlődésének, azonban, ha a szülő ragaszkodik ehhez, és nem hagyja továbblépni gyermekét egy következő lépcsőfokra, igen káros lehet a későbbiekben. Ha a gyermek beszélni kezd, ahelyett, hogy átvennénk a nyelvezetét, mindig inkább a helyes alakot használjuk a vele való beszédben, így a jó példát látva gyermekünk beszéde is tovább fejlődhet.

A beszédfejlődés legkorábbi szakasza megelőzi a születést is. Az anyaméhben eltöltött hatodik hónaptól a magzat már kapcsolatban van a külvilággal olyan módon, hogy akár meg is különbözteti az ismerős, sokszor hallott hangokat. Ezek elsősorban természetesen az édesanya és az édesapa hangjai, ezért érdemes már ilyen korán elkezdeni beszélni a babához. Ebből kiindulva a születés után sem dőlhetünk hátra kényelmesen, hogy még úgysem beszél gyermekünk. Nagyon sokat tehetünk már az első napoktól, hetektől. Az esti fürdetést követő törölgetés alkalmával sem muszáj a másnapi ebéden gondolkodni, éljünk akkor annak a három percnek. Ha egy éven keresztül minden este megnevezzük a gyermek éppen megtörölgetett testrészeit, mennyivel könnyebben nevezi majd meg a sajátjait, ha eljön az ideje!

Gyermekünk testi- lelki fejlődéséhez elengedhetetlen a vele töltött hasznos idő! Olyan idő, amikor félretéve az egyéb gondokat leülünk mellé a szőnyegre és kicsit megértjük őket, bekapcsolódunk a játékukba. Ezek azok az órák, melyek közelebb hozzák anyát és gyermekét, amikor érzi a gyermek, hogy az édesanyja nem csak belehelyezi őt bizonyos helyzetekbe (Egyél!, Menjünk!, Nem érek rá, menj most a szobádba!), hanem akár játékos módon csalogatja ki az édesanya gyermekéből a szóbeli megnyilvánulásokat.

Ugyancsak hasznos, ha gyermekünk fejlődését játékos módon kísérjük végig. Erre számtalan lehetőség akad, lehet ez egy fejlesztő játék, mondókázás, éneklés, mesemondás, rajzolás, gyurmázás, festés.

A ritmusos mondókák nem csak a beszéd-, de a mozgásfejlődést is jótékonyan támogatja, a gyermek megtanulhatja ezáltal mi egy-egy periódus, milyen a hangmagassággal játszani, és hogyan lehet nevetést előcsalni játszópartnerből. A simogató, lovagoltató, csiklandozó játékok nagyban hozzájárulnak a testtudat fejlesztéséhez. A kisbaba az anyaméhből kibújva egy testként gondol saját, és édesanyja testére. A testrészei megnevezése, simogatása segít neki elszakadni ettől a téves gondolattól.

A Baba-Mama Sziget pontosan ezt a játékos fejlesztést hivatott elősegíteni az édesanya és kisgyermek kapcsolatában. Az ölbéli játékok, mondókák elmélyítik a szülő-gyermek kapcsolatot, hiszen egy kisgyermeknek nagy szüksége van szülei szerető karjaira, mert már ebben a korai életszakaszban is a szülőket tekinti példának. A különböző kisgyermekes portálokon és a Baba-Mama Sziget honlapjának mondóka-tárában nagyon sok mondókát lehet találni otthoni használatra, azonban aki teheti, menjen el olyan közösségebe, ahol nem csupán a gyermekével lehet, hanem lehetősége van találkozni más hasonló élethelyzetű és érdeklődésű édesanyákkal is.Ezeket az önfeledt, közös perceket szinte semmi más nem képes előidézni, még az otthoni játszás, mondókázás sem.

Tag
Előző cikk
Következő cikk