Keresés...

alkalom riport

Kik vagyunk mi?

A Baba-Mama Sziget 2017 őszén alakult a máramarosszigeti baba-mama klub folytatásaként. A korábbi baba-mama klub Kirsch Emese kezdeményezésére jött létre, és habár biztos háttérrel és közönséggel rendelkezett, nem tudta tovább folytatni a tevékenységét. A váltást követően lehetőség adódott a klub megszokott rutinjainak újraértelmezésére és új elemek bevitelére.

Az újonnan létrejött „Baba-Mama Sziget” legnagyobb célkitűzése, hogy az anyukák felismerjék a gyermekekkel közösen eltöltött hasznos idő jelentőségét a beszédfejlődésben, mely hozzájárul a gyermekek testi-, szellemi- és lelki fejlődéséhez. Ezt szolgálják a rendszeres találkozások, melyeknek a Máramarosszigeti Borromeo Szent Károly Plébánia ad otthont, ezzel tovább erősítve a gyermekek lelki fejlődését is.

További jelentős célkitűzés, hogy a gyermekek megérezzék a közösséghez tartozás fontosságát, ezáltal később akár aktívan építve azt.

A klub tehát kettős célt szolgál: elsősorban a fiatal családokat szeretné integrálni az egyházközösségbe, másodsorban pedig elősegíti a gyermekek keresztény hitre nevelését.  

A gyerekek testi-, szellemi fejlődéséhez és a magyar anyanyelv elsajátításához segítségképpen a klub nemzeti gyökereinkhez, néphagyományainkhoz nyúlik vissza. Az itt átélt élmények hatására megerősödhet bennük a magyar közösséghez való tartozás fontossága.

Több mozgalmat megvizsgálva az alkalmak a „Ringató”, az „Így tedd rá!”, valamint a „Kerekítő” módszertanain alapul, kiegészülve egyéb magyar mondókáinkkal, így a szülő-gyermek kapcsolat megerősödhet a helyes kommunikáció által, valamint ily módon a helytelen beszéd következtében kialakult beszédhiba is megelőzhető.

Az említett módszertant kiegészítik más plébániákon működő baba-mama körökből vett példák. A közösen megélt egyházi ünnepek, a közös imádkozások ugyanúgy képesek beépülni a gyermekek mindennapjaiba, mint a mondókák, énekek. Ez a rutin hozzájárul a Krisztusi élet kialakításához, ezáltal integrálva az egyént (vagy akár az egész családot) az egyházközösségbe; így megvalósulhat egyfajta folytonosság, mely biztosíthatja a magyar közösségbe tartozást, már csecsemő kortól egészen a felnőtt kor kezdetéig. Ebben különösen nagy segítséget jelent a magyar kormány által kezdeményezett magyar óvoda folyamatban lévő felépülése a Borromeo Szent Károly Plébánián.

A Baba-Mama Sziget mozgalomhoz kapcsolódó honlap, valamint Facebook- és Instagram oldal jelentős tartalommal gazdagítja és teszi élőbbé a klub mindennapjait, becsalogatva a helyi fiatal családokat a közösségbe. A honlapon található ének- és mondóka-tár hasznos kiegészítője lehet az otthoni mondókázásnak, ahonnan az édesanyák könnyen felidézhetik a frissen megtanult kedvenceket.

Forrás: petofiprogram.hu

Tag