Keresés...

Ha az egész családra főzünk, sökféle igényt kell egyszerre kielégítenünk. Elsősorban persze az a fontos, hogy olyasmit készítsünk, ami mindenkinek ízlik, kicsinek és nagynak egyaránt. Jó, ha nem kell túl sok időt fordítanunk a főzésre, hiszen az emberek általában türelmetlenné válnak ha éhesek, s jobban járunk, ha a felszabaduló időt inkább közös családi tevékenységre fordítjuk. Rossz, ha az étkezésre fordítandó összeg túlságosan megterheli a családi költségvetést, de étrendünknek kiegyensúlyozottnak kell lennie, friss ételeket kell fogyasztanunk, melyek biztosítják, hogy az egész család egészséges és fitt legyen.

Változatos és egészséges

Nem nehéz megoldani magunk és családunk változatos és egészséges táplálkozását. Van egy-két alapszabály, amelyeket figyelembe kell venni, de emellett tág tére nyílik az egyéni kezdeményezéseknek is.

Röviden áttekinthetjük, a legfontosabb alapszabályokat:

1. Tilos a tiltás

A tiltás csak ahhoz vezet, hogy ránktörjön a farkaséhség. Aki létfontosságú alapanyagokból készült ételekkel lakik jól, időként megengedhet magának egy kis nasit.

2. Folyadék

Felnőtteknek naponta legalább 1,5-2 liter folyadékot kell inniuk. Gyermekeknek és időseknek értelemszerűen valamivel kevesebbet.

A szomjújság oltására legalkalmasabb a víz, a gyógytea, a gyümölcsteák vagy a nagyon felhigított gyümölcslevek.

A tej, a tömény gyümölcslé, az üdítőitalok magas kalóriatartalmuk folytán nem oltják a szomjúságot.

3. Gyümölcs és zöldség

Naponta öt adag zöldséget, illetve gyümölcsöt kell fogyasztani

Ez lehet friss, mélyhűtött, főtt vagy lé formájú. A mennyiséget illetően legegyszerűbb így számolni: Egy maréknyi mennyiség jelent egy adagot. Finom tejes turmixital, friss gyümölccsel készült műzli, ízletes zöldségköret biztosíthatja szükségleteink kielégítését.

4. Kenyér, burgonya, rízs, stb.

Helytelen ezeket a szénhidráttartalmú ételeket hibáztatni, mint hogy nem ezek hízlalnak, hanem a mártások, amelyekkel ezeket általában tálalják. A teljes kiörlésű lisztből készült ételek, melyekkel könnyel jól lakathatjuk az egész családot, nagyon egészségesek, mert sok vitamint, ásványi anyagot és ballasztanyagot tartalmazhatnak.

5. Tej és tejtermékek

Napi 250 g joghurt vagy negyed liter tej, vagy három szelet sajt kellő mennyiségben biztosítja a csontok számára nélkülözhetetlen kalciummennyiséget. A tejtermékek emellett értékes fehérjéket és B-vitamint is tartalmaznak.

Ha lehet mellőzzük a speciálisan gyermekek számára készült termékeket, mert ezek nagyrésze felesleges mennyiségben taralmaznak cukrot, valamint zsírtartalmuk is magas

Készítsünk inkább magunknak ízletes turmixitalokat, joghurtból vagy tejből, sok friss gyümölcs felhasználásával.

6. Hús, virsli, hal

Hetente minimum két-háromszor kerüljön húsétel asztalunkra. Részesítsük előnyben a sovány húsokat, mint sonka, baromfivirsli, szűzpecsenye vagy bőrnélküli csirkehús. Legalább heti egy alkalommal, de akár többször is fogyasszunk tengeri halat. Ez rendkívül egészséges, értékes omega-3 zsírsavat és fehérjét tartalmaz, továbbá jódot is.

7. Zsiradékok

Az értékes olajoknak, mint az oliva-, repce- és napraforgóolaj megvan a helyük mind a meleg-, mind a hidegkonyhai készítményekben, vajat viszont mindig csak mértékkel, nagyon vékonyan kenve használjunk a szendvicsekhez.

8. Édességek és sós rágcsálnivalók

Esetünkben a mennyiség a kérdéses.

Mértékkel ezekből is szabad nassolni

Járjunk jó példával gyermekeink előtt, és magunk is csak ritkán fogyasszunk belőlük.


Tag
Előző cikk
Következő cikk