Keresés...

anyukák egészséges gyorsan kész kismamák meleg étel praktikák recept sütemény zöldség-gyümölcs

Morzsasüti – vendégváró tíz perc alatt

Szeretnél egy olyan receptet, amihez garantáltan mindig van otthon alapanyag? Ami édesen és sósan is készíthető, és gyakorlatlanoknak is mindössze tíz perc alatt sütőbe tehető? Figyelj!

A crumble (vagy ahogy mi ismerjük: morzsasüti) egy világhírű angol édesség, melynek lényege, hogy alul csupa gyümölcs, felül pedig ropogós morzsolt tészta. Sósan elkészítve akár főétkezésnek is megállja a helyét, gyümölcsösen pedig kiváló választás a kávé mellé, amelyet akár kismama-barát módon is elkészíthetünk a frenchpress kávéfőzőnkben. Ha pedig vendégek érkeznek, nem is kell tovább gondolkodni a csipegetni valón – le lesznek nyűgözve.

Az alap recept lényege, hogy egy rész cukorhoz egy rész lisztet, és 2 rész hideg vajat adagolunk, és ezt ujjbeggyel darabosra hagyva eloszlatunk. Ezt az arányt a sütőforma ismeretében lehet növelni. Érdemes ezzel kezdeni a süti előkészítését és kis időre hűtőbe tenni, legalább addig, amíg a gyümölcsök készen lesznek. A tésztát megbolondíthatjuk darált dióval vagy mogyoróval, esetleg fahéjjal vagy kakaóporral. Kisgyermekeknek, akár fél éves kortól, a hozzátáplálás idején adható, amennyiben a glutén és a tejtermék korábban nem okozott allergiás tüneteket. Kiváló első születésnapi torta, amit a baba és a meghívott rokonok is hasonló lelkesedéssel fogyaszthatnak.

A tészta összeállítása után foglalkozzunk a gyümölccsel vagy a zöldséggel. A sütőformát minden esetben vajazzuk ki, ez megkönnyíti később a tálalást. Ha az idénygyümölcsre esik a választásunk, mindenképp nyersen tegyük a tészta alá, hogy a saját levében megpárolódva még intenzívebb ízt érjünk el. Kerüljük gyümölcsök közül a sárga- és görögdinnyét, valamint a szőlőt. Néhány példát hozva (a teljesség igénye nélkül) készülhet hagyományosabb almás-fahéjas, csokis-mogyorós, szilvás-fahéjas, epres-csokis, áfonyás, meggyes, vagy boltban vásárolt fagyasztott bogyós gyümölcsből a morzsasüti. Ha fagyasztott, vagy erősen lédús gyümölcsöt használunk, várjuk meg, még kiolvad, és csöpögtessük le, különben elázik a morzsa. A csoki kockák kerülhetnek alulra, vagy a tetejére, de vigyázzunk: a csoki könnyen megég és keserű íze lesz, ez elronthatja az egész munkánkat. Csokis ízt inkább a kakaóporral érjük el! A lédús gyümölcsök sütés közben elvesztik víztartalmukat, így legalább felére csökken a kész süti magassága. Ezt szem előtt tartva halmozzuk a gyümölcsöt a tálba.

A kísérletező háziasszonyoknak is álljon itt néhány érdekesebb párosítás: őszibarack-citromfű, málna-bazsalikom, ananász-banán-gyömbér, mandula-alma, eper-marcipán, barack-túró, alma-mazsola, csoki-körte kakaós morzsával. Az édes sütemények tetejét bolondíthatjuk porcukorral, vanília fagylattal.

Sós recepteknél a tészta alapanyagok természetesen változnak. Ebben az esetben használjunk lisztet zsemlemorzsával, reszelt parmezánnal, sóval, borssal, és 3 evőkanál olívaolajjal, majd dolgozzuk össze, az édes párjával megegyező állagúra. Ezt is tehetjük hűtőbe, ameddig elkészül a zöldség. A sós változatot készíthetjük olaszosan: kockázott paradicsomot, cukkínit, padlizsánt tegyünk a tészta alá. A tésztába akár kerülhet egy kis oregánó is, de ezt a kismamáknak nem javasoljuk! Zöldséges változatban kedvenceinket pároltan javasolt a tészta alá tenni. Tehetünk a zöldségek közé pirított csirkemell-darabokat, gombát, felkockázott sonkát, vagy kecskesajt szeleteket is, így akár ebédre is fogyaszthatjuk.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra és a tálat lefedve süssük 20-25 percig. Ezután vegyük le az alufóliát és folytassuk a sütést, hogy szépen megpiruljon a teteje.

Tags:
Következő cikk