Keresés...

cukormentes egészséges gyorsan kész kismamák praktikák sütemény

Kézműves kávé kismamáknak- French Press

Hallottál már a French Press-ről?…

…ha nem, akkor hadd mutassam be.

Ez az egyszerű kis eszköz, ami szinte egy bögre helyén elfér, képes az eszpresszónál kicsit hígabb, zamatos kávékülönlegességet készíteni, mindössze egy reggeli asztal megterítésének ideje alatt. Jó tulajdonsága az, hogy egy apró trükkel máris kismama barát kávét készíthetsz.

Nincs más teendőd, mint kimérni a kedvenc őrölt kávédat a kávéfőző aljára – kismamáknak érdemes koffeinmentes kávét -, rátölteni a forróvizet, ami inkább 90 fok körüli (tehát nem lobogó forróvíz), lefedni a kupakkal és megteríteni az asztalt. Ha ez megtörtént, akkor már eleget ázott a kávé, így jöhet a leszűrés. Az egyik kezünkkel a helyén tartjuk a kupakot, a másikkal pedig lassan elkezdjük lenyomni a dugattyút, így a kávézacc a french press aljára kerül. Ha jól dolgoztunk, vékony hab is képződik a kávé felszínén.

Tehát a legfontosabb tudnivalók:
  • ~95 fokos víz
  • 1,5 dl kávéhoz 1 púpozott kanál őrlemény
  • érdemes világos pörkölésű kávét választani
Felmerülhet a kérdés, hogy miért válasszuk ezt az (elektromos kávéfőzőnél körülményesebb) módszert. A válasz az ízesítés, aminek csak a képzeletünk szab határt.

Használhatunk boltban vásárolható szirupokat: mandulás, karamellás, kókuszos, csokis ízben, vagy mézet, a bécsi melange mintájára. Tehetünk bele otthon elkészített dió, mogyoró, mandula őrleményt, vagy szárított narancshéjat. Fűszerek közül használjuk bátran a fahéjat (a kismamáknak óvatosan!), a szegfűszeget, gyömbért, vagy kardamomot, ha a szülészorvos máshogy nem rendeli.

Az apukáknak, barátoknak, barátnőknek, ízesíthetjük likőrrel, whisky-vel, limoncelloval.

Beszéljünk a tejről. A tejet nem “csak úgy” hozzáöntve lehet tálalni. Habtejszínt nem csak a flakonos, bolti változatban lehet fogyasztani. Nincs másra szükség, mint valódi, 30%-os habtejszínre, ami akkor a legjobb, ha jéghideg. Ezt gépi habverővel öt perc alatt kemény habbá lehet verni, aki szeretne, adhat hozzá egy kevés porcukrot is.

A tejhab gyártásához sincs szükség semmiféle futurisztikus kütyüre, mindössze egy 2,5 decis befőttesüvegre. A tejjel feltöltjük az üveg 3/4-éig, majd mikróban megmelegítjük, ezután rázárjuk a tetejét, és pár percig jó erősen rázzuk, míg hab nem lesz belőle. Ha ezzel megvagyunk, fedő nélkül még fél percig visszatesszük a mikróba, és kész is a házi tejhab.

Ha már tejtermék, említsük meg a fagylaltot. Az egyszerűbb ízek kedvelőinek tökéletes választás a vanília fagylalt, de a csokoládé, vagy a karamell is ízletes lehet. Mindössze egy gombóc fagyit kell az elkészült kávéba pottyantani.

De hogy jön ide a vaj? A tibeti vajas tea inspirálta, ahol azért gazdagítják az italt ezzel a zsíros kiegészítóvel, hogy plusz energiát biztosítson a napi munkához. Szóval egy nehéz nap előtt állva ne habozzunk kipróbálni akár teával, akár kávéval.

Nem utolsósorban pedig beszéljünk a beszerzéséről. Én a French Press-emet a Pepcoban találtam meg, de más háztartási boltokban, vagy IKA-ban is kapható. Ez tökéletes darab egy kezdő felhasználónak, ugyanis vannak sokkal drágábbak is.

De mi a legjobb a French Press-ben? Az, hogy nem csak kávé, de tea is készíthető benne. De ezt már tényleg a ti kreativitásotokra bízom. Jövő héten szintén ebben a témában, konkrét receptekkel érkezem!