Keresés...

anyukák kismamák recept sütemény

Almás pite – bababarát módon

Hozzávalók:

Tészta:
50 dkg liszt
1 sütőpor
1 kávéskanál só
25 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 tojás sárgája
2-3 evőkanál tejföl

Töltelék:
1,5 kg alma
10 dkg vaj
méz
fahéj
citomlé

A hozzávalókat jól összegyúrjuk, és fél órára betesszük a hűtőszekrénybe. Addig elkészítjük a tölteléket.

Az almát meghámozzuk és lereszeljük. Kis idő elteltével levet fog ereszteni, ezért kifacsarjuk a levét és az előzőleg felolvasztott vajra dobjuk. Ízesítjük mézzel, fahéjjal és citromlével. Pár percig lassú tűzön pároljuk.

A tésztát két részre osztjuk és kinyújtjuk 2-3 mm vastagra. Az egyiket a tepsibe fektetjük, majd megszórjuk kevés zsemlemorzsával, ami arra szolgál, hogy a nedvességet felszívja. Az almát rákanalazzuk a tésztára, egyenletesen eloszlatjuk, majd a tetejére ráhelyezzük a tészta másik felét.

Tojással megkenjük, amit villával akár hullámvonalakkal, vagy más egyéb mintával is díszíthetünk, és 25-30 perc alatt 180 fokon aranybarnára sütjük.

Tipp: A pitét süthetjük tortaformában is, díszíthetjük a tésztával akár úgy, ahogy a fotón látható. Egy hagyományos hármas fonást készítünk három szál vékonyra sodort tésztából. Kiváló egy első szülinapra olyan babáknak is, akiknél még nem került bevezetésre a tojásfehérje (amennyiben a tetejét nem kenjük le egész tojással), mivel a recept csak tojássárgáját tartalmaz.

/Köszönet a receptért Tahin-Röszler Juditnak/

Tags: